Wat is een jarretel

Niet iedereen kan een antwoord geven op de vraag wat is een jarretel? Nog steeds is het woord jarretel met een vleugje erotiek omgeven. Wanneer we het over jarretels hebben, denken we vaak aan pikante afbeeldingen.

Nu is het een feit dat een vrouw die jarretels draagt er supervrouwelijk en sexy uitziet. De reden dat jarretels ontworpen zijn is omdat vrouwen vroeger kousen van wol, katoen of zijde droegen om hun benen warm te houden.

Deze kousen waren niet elastisch en bleven dus niet zitten. Om te voorkomen dat ze af zouden zakken werd daarom de jarretel uitgevonden. Hieraan konden de kousen worden vastgemaakt zodat de vrouwen geen koude benen kregen.

Toen later de nylonkous op de markt kwam, werd deze ook aan de jarretel vastgemaakt. Later werden nylonkousen panty’s. Sinds de panty op de markt kwam gaven vrouwen daar meestal de voorkeur aan omdat je een panty niet aan een jarretel vast hoeft te maken.

Wat is een jarretel kous?

Niet alle kousen zijn geschikt om in combinatie met een jarretel gedragen te worden. Er zijn tegenwoordig diverse kousen te koop. Een van de meest populaire kousen is de zelfophoudende kous. Dit wordt ook wel een hold up kous genoemd.

Deze kousen zien er in eerste instantie hetzelfde uit als kousen die geschikt zijn om met een jarretel te dragen. Toch is er een groot verschil. Ook al hebben beide soorten kousen een kanten rand, bij de holdup zitten er in deze band een of meer plakstrips verwerkt.

Door deze plakstrips wordt voorkomen dat de kous afzakt. Omdat de band door deze banden net wat dikker wordt, zijn hold up kousen niet geschikt om vastgemaakt te worden in de haakjes van een jarretel. De kans is groot dat ze tijdens het dragen losschieten.

Hoe moet je een jarretel dragen?

Er zijn diverse soorten jarretels. Sommigen draag je rond je middel. Andere soorten vallen op de heup. Je kan de jarretelgordel aan de achterkant sluiten met dezelfde soort sluiting als van een bh. Dit noemen we ook wel de haak en oogsluiting.

Aan de jarretel zitten een aantal haakjes. Hierin kunnen de kousen bevestigd worden. Omdat de kousen in deze haakjes worden geklemd komen ze goed vast te zitten en kunnen ze niet afzakken. Bij het dragen van een jarretel dien je er rekening mee te houden dat deze over het ondergoed heen gedragen wordt.