Tips om je ondergoed te wassen

Je wilt waarschijnlijk je ondergoed zo lang mogelijk mooi houden. Het kan voorkomen dat jouw ondergoed er na een aantal keer wassen uit de wasmachine komt dat eruit ziet als een vaal stukje goedkope stof, terwijl het zeker geen goedkoop ondergoed was. Het wordt dan dus eens tijd om erachter te komen hoe je het beste je ondergoed zou kunnen wassen zodat je er langer plezier van kan hebben.

Nieuw ondergoed eerst wassen?
Voordat je je nieuwe ondergoed gaat dragen kan je het beter eerst even een keer wassen. Naast dat er nog wat chemische stoffen in kunnen zitten, heeft het in de winkel gehangen, waarbij iedereen dit in zijn handen kan hebben gehad. Het is dus eigenlijk wel zo fris om je ondergoed eerst even een keer te wassen voordat je het aantrekt.

Op welke temperatuur onderbroeken wassen?
Je kan al je ondergoed niet op dezelfde temperatuur gaan wassen omdat de materialen verschillend kunnen zijn. Zijde en wol moet je bijvoorbeeld met koud water wassen. Fel gekleurd ondergoed, ondergoed met een elastische band, bamboe, polyamide, acryl, nylon, polyester, tencel, modal en viscose was je op 30 of 40 graden. 

Ondergoed van katoen met bijvoorbeeld menstruatie- of remsporen, was je dan weer op 60 graden. Over het algemeen kan jij je ondergoed dus op 30 graden wassen met uitzondering van het ondergoed dat echt hygiënisch schoon moet zijn, dat was je dan op 60 graden. Check voor de zekerheid altijd eerst even de wasvoorschriften die op het waslabel staat.

Hoe kan je het beste bh’s wassen?
Hoewel je bh’s het beste met de hand kan wassen, zouden ze eventueel ook in de wasmachine gewassen kunnen worden. Lees in dat geval de wasvoorschriften die in het label staan, maar was je bh’s in ieder geval nooit warmer dan 40 graden. 

Bh’s kun je het beste helemaal apart wassen, dus niet samen met je andere was en doe ze in een wasnetje, zodat ze beschermd zijn tijdens het wassen. Doe je bh’s nooit in een droger, want dan is het hele model negen van de tien keer totaal veranderd.

Met de hand wassen
Als je je onderbroeken en bh’s op de hand wil gaan wassen, kan je het beste een teiltje met warm water vullen en daar wat vloeibaar wasmiddel in doen. Gebruik hier overigens een speciaal wasmiddel voor de handwas voor. Laat het wasmiddel goed oplossen, voordat je je ondergoed erin doet. 

Op de verpakking van het wasmiddel staat als het goed is hoeveel wasmiddel je in welke hoeveelheid water op moet lossen. Laat je ondergoed even lekker inweken en dompel het daarna nog even een paar keer goed op en neer. Daarna kan je je ondergoed goed uitspoelen met schoon water. 

Nog even een kleine tip voor als je vaker kleine handwasjes hebt, zet daar een aparte wasmand voor klaar, zodat je niet alles nog uit moet gaan zoeken en direct aan de slag kan