De geschiedenis van de netkousen

Iedereen kent ze wel. De netkousen. Nu het zo een trend is deze te dragen is het misschien wel leuk wat meer over de netkous te weten te komen. Wat zijn netkousen nu eigenlijk? En waar komen de netkousen nu eigenlijk vandaan? In deze blog lees je meer over de geschiedenis van de netkousen

Wat is een netkous eigenlijk?

Een netkous is een kous die bestaat uit een open ruitvormig weefsel. Het weefsel heeft veel weg van een visnet. Vandaar eigenlijk ook de benaming van netkous. Door de structuur met de rasters heeft de netkous een pasvorm die zich makkelijk aanpast aan de vorm van het lichaam. Een netkous kan door het grove weefsel niet gaan ladderen.

Welke soorten netkousen zijn er?

Er zijn twee soorten netkousen op de markt. De ene heeft een fijne netstructuur en de andere een hele grove netstructuur. De netkous met grove structuur wordt vooral gedragen door uitgaanspubliek en popsterren. De netkous met fijne structuur wordt gewoon in alledag gebruikt. Bijvoorbeeld onder een mantelpakje.

De geschiedenis van de netkous

In de jaren 20 is de netkous op de markt gekomen in Amerika. Deze werden gemaakt van zijde. De netkous werd in die tijd vooral gedragen door schaars geklede dames, de zogeheten showgirls. Daar komt ook het uitdagende imago van de panty of in dit geval de netkous vandaan. 

De eerste feministen, of in die tijd ook wel flapper girls genoemd maakten daar ook gebruik van. Zij waren de eerste vrouwen die afscheid namen van alles dat normaal gevonden werd. Zij gingen voor het eerst in de geschiedenis ook korte jurken dragen. Hierdoor werden de benen goed zichtbaar. Deze dames hielden van dansen. De netkousen die ze droegen gaven daar genoeg bewegingsvrijheid voor.

In de jaren 50 kreeg de netkous een nieuwe impuls doordat sterren als Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor de kousen gingen dragen.

Daarna kwam de netkous in de jaren 70 weer in opmars doordat ze de netkous binnen de punkbeweging gingen dragen. Deze stond symbool voor een ongetemd en wild leven. Zo komt de netkous steeds weer terug en worden de netkousen tegenwoordig nog steeds gedragen.